Odoo CMS - a big picture
Odoo CMS - a big picture

Pilgrim

”Hur långt måste jag inte vandra för att nå dig i vilken jag redan nått fram?” (T Merton)

I både yttre och inre bemärkelse är människan en vandrare. Ibland, som under en pilgrimsvandring, motsvarar den yttre vandringen en inre resa. Att vandra, kort eller långt, är bland annat att se vår tillvaro, oss själv och kanske även Gud ur ett annat perspektiv än vanligt. Vi ser på livet lite ”från sidan”.

”Från sidan solbelyst,

blir gläntans mark ett guldgolv

och dess gräs ett solfjäll.” (Harry Martinsson)

Pilgrimer färdas ofta till ett bestämt mål – en särskild plats, en helig plats. Att vandra till ett heligt mål är en gammal och levande tradition. Det finns många exempel på stora pilgrimsmål – Jerusalem, Rom, Santiago de Compostela, Lourdes med flera.

Även Marielund är ett mål för pilgrimer, som i augusti varje år, då den stora Mariavallfärden äger rum. Men en pilgrimsvandring kan också ske i ensamhet och tystnad, med ett mål och i en avsikt som bara man själv känner till. På Marielund kan en pilgrimsvandring till exempel föra till kyrkan och Mariagrottan och de andra andaktsplatserna. Se Kapell och Andaktsplatser. Kyrkan är oftast öppen för besök och Mariagrottan är alltid tillgänglig.

I Marielunds omgivningar finns också Birka, Björkö, där den helige Ansgar, ”Nordens apostel”, var verksam under sin missionsfärd till vårt land. För att komma till Birka behöver man åka båt.

Välkommen som pilgrim!
Odoo CMS - a big picture
Odoo CMS - a big picture